Сглобяеми къщи от стоманобетонни елементи

 

Конструктивните елементи на този тип къщи са:

  • - колони
  • - греди
  • - подови панели
  • - сандвич панели (фасади)

 

Примерен макет и чертежи на сглобяема къща от стоманобетонни елементи:

 


 

Нулевият цикъл се изпълнява монолитно, като в него се вграждат хоризонталната канализация, захранването на водопровода и др.

Естествено по желание на клиента може да бъде изпълнен сутерен със съответните сервизни помещения.

След изграждането на сутерена се кофрират и отливат на място всички колони на първия етаж, като за целта са оставени чакащи железа.

 

Самият процес отнема не повече от 2-3 дни, като целта е постигане на максимална сигурност, здравина и надеждност на конструкцията.

Колоните са със сечение 30/25 см., височина 2,6 м2 и във всяка от тях има зъб с размер 5/12 см., в който влизат фасадните сандвич панели.

Същите се монтират непосредствено след отливането на колоните.

 


 

Сандвич панелите са изградени от много добре армиран бетон с дебелина от 6 до 8 см и вградена топлоизолация EPS; XPS (по желание на клиента) с дебелина 8 см.

Така средната дебелина на панела се получава 14÷15 см. Височината на сандвич панела е 2,6 м., а широчината му едно междуосово разстояние от порядъка на 3 до max 3,5 м2.

Обемното тегло на един пател е от порядъка на 1200 кг. В самите панели съобразно проекта за заложени отвори за прозорци и врати. След монтажа на сандвич панелите започва монтажа на гредите, които са със сечение 25/20 см. и дължина на едно междуосово разстояние. Двата края на гредите са с чакащи железа, които при монтажа се заваряват за чакащите железа на колоните. Връзката между колоните и гредите се оставят свободни от бетон, като след прецизна заварка се замонолитват с бетон. Подовите панели са с дебелина 5 см., ширина 30 см. и дължина между 150÷170 см. Те са армирани, така че осигуряват долната армировка на плочата. В горния им край са оставени два реда през 15 см. чакащи монтажни железа, за които се захваща горната армировка на плочата. В единия си край те външните греди, а вътрешният край стъпва върху носеща греда, която се армира и отлива на място. Теглото на което една такава панела е около 70 кг., така че спокойно може да се монтира спокойно от двама човека. Тези панели се редят като кофражни платна и се подпират с греди и телескопични подпори. След, като се монтират и нивелират панелите горната армировка се изпълва на място, след което се бетонира плочата с дебелина 7÷8 см.

Следващият етап е кофриране и бетониране на втория етаж, след което се пристъпва към сглобяването му. 

Покривната конструкция има два варианта на изпълнение:

  • - единият е дървена конструкция на място
  • - втори вариант (по скъп) с метални пространствени ферми.

Крайното покривно покритие е в два варианта с воалит 3 мм. И битумни керемиди. Улуците и водостоците са с PVC тръби. Обшивките са с ламарина с PVC покритие.
Така изградената къща е лесна за довършване . Фасадите се шпакловат с микрофибърна мрежа и специална шпакловка, после се измазва с минерална мазилка.

 


 

Вътрешните преградни стени се изпълняват с най- различни материали:

  • - газобетон
  • - гипсокартон
  • - гипсови блокчета
  • - тухлена зидария

Вътрешната част на външните стени се изпълнява с предстенна обшивка от гипсокартон и минерална вата 10 см.

 


 

Срокът за изпълнение на двуетажна къща с РЗП 150÷200 м2 е 3÷4 месеца.
В зависимост от екстрите е между 330÷350 EUR/м2 с вкл. ДДС на шпакловка и замазка.
В тази цена не е включена цената на полевия цикъл , която се договаря допълнително.